Ανακτήστε εύκολα αρχεία που διαγράψατε στην Android συσκευή σας

Μήπως διαγράψατε τυχαία κάποιο σημαντικό αρχείο στην Android συσκευή σας; Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, υπάρχει τρόπος να το ανακτήσετε.

Είναι πολύ εύκολο να κάνετε ένα απλό “swipe” στην Android συσκευή σας και να διαγράψετε κάτι σημαντικό – είτε πρόκειται για μια επαφή, ένα μήνυμα κειμένου ή οτιδήποτε υπάρχει στο τηλέφωνο ή το tablet σας. Ευτυχώς, στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, τέτοιου είδους δεδομένα σπάνια χάνονται οριστικά. Ωστόσο, πολλοί χρήστες δεν το γνωρίζουν αυτό, γι’ αυτό είναι καλό να γνωρίζετε τον τρόπο να ανακτήσετε αυτά που έχετε χάσει. 

Ο παρακάτω οδηγός θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε διάφορες ρυθμίσεις και δεδομένα στην Android συσκευή σας, τα οποία πιθανώς να πιστεύατε ότι χάσατε για πάντα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το Google Backup

Είναι σχεδόν απίθανο να διαγράψετε τυχαία όλα τα δεδομένα στη συσκευή σας. Αυτό, όμως, που είναι πιο πιθανό να συμβεί είναι να πάθει κάποια βλάβη το τηλέφωνό σας και να μην μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στα αρχεία και τις ρυθμίσεις σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να ρυθμίσετε το λογαριασμός σας Google να δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας όλων των δεδομένων της συσκευή σας. Για να βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία αυτή είναι ενεργοποιημένη, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας & Επαναφορά, και ενεργοποιήστε την επιλογή «Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μου». Θα πρέπει επίσης να ενεργοποιήσετε το ρυθμιστικό «Αυτόματη αποκατάσταση», το οποίο εξασφαλίζει ότι, όπου είναι δυνατόν, οι εφαρμογές που θα αποκαταστήσετε θα επανέλθουν με όλα τα δεδομένα και τις ρυθμίσεις ανέπαφα.

Τώρα, όποτε χρειαστεί, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι απλώς να συνδεθείτε στο λογαριασμό σας Google και τα δεδομένα σας θα εγκατασταθούν ξανά στη συσκευή σας.

Ανάκτηση επαφών Google

Η Google συγχρονίζει τις επαφές στο τηλέφωνο σας με το λογαριασμό σας Google από προεπιλογή, και παρόλο που κάθε αλλαγή στις επαφές σας (π.χ. διαγράψετε έναν τηλεφωνικό αριθμό) στο τηλέφωνό σας συγχρονίζεται στιγμιαία σε όλες τις συσκευές που έχουν συνδεθεί με το λογαριασμό σας, μπορείτε να τις επαναφέρετε (εντός 30 ημερών).

Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας Google σε έναν υπολογιστή, κάντε κλικ στο [Gmail] στα αριστερά και, στη συνέχεια, επιλέξτε [Επαφές]. Στη σελίδα Επαφές κάντε κλικ στην επιλογή [Περισσότερα] στο παράθυρο αριστερά και στη συνέχεια στην επιλογή [Αναίρεση αλλαγών] για να επαναφέρετε τις επαφές σας σε οποιαδήποτε κατάσταση ήταν μέχρι τις τελευταίες 30 ημέρες. Επομένως, θα μπορείτε να ανακτήσετε όσα διαγράψατε κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Εναλλακτικές λύσεις

Εάν οι παραπάνω μέθοδοι δεν επιλύσουν το πρόβλημα σας, τότε ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε μία από τις εφαρμογές ανάκτησης δεδομένων για Android. Ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να μην λειτουργήσει κάποια από τις παραπάνω μεθόδους είναι πως, ό,τι κι αν διαγράψατε, διαγράφηκε πολύ πριν η Google δημιουργήσει αντίγραφο ασφαλείας της συσκευή σας και το αυτόματο αντίγραφο ασφαλείας έγινε ήδη μετά τη διαγραφή δεδομένων.

Γενικά, η ανάκτηση δεδομένων στο Android λειτουργεί πιο αποτελεσματικά εάν έχουμε μια δεύτερη εναλλακτική λύση, όπως π.χ. συγχρονισμός συσκευών, αντίγραφα ασφαλείας στο cloud ή στον υπολογιστή κ.λπ. Ωστόσο, επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα να διαγράψουμε δεδομένα για τα οποία δεν έχουμε φροντίσει να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας, τη λύση έρχονται να δώσουν ορισμένα αξιόπιστα apps όπως το DiskDigger και το DigDeep. Οι εν λόγω εφαρμογές αποτελούν ισχυρά recovery tools, με τα οποία μπορείτε να ανακτήσετε αρχεία που διαγράψατε τυχαία.

Πρόληψη

Στο παρόν άρθρο σας παρουσιάσαμε πολλές λύσεις για τα πιο κοινά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε -για είστε καλυμμένοι- είναι να δημιουργείτε σε τακτική βάση αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Επίσης, χρησιμοποιήστε τις εσωτερικές ρυθμίσεις των εφαρμογών, όπου είναι δυνατόν, για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών σας, των βιβλιοθηκών podcast, της μουσικής ή οποιωνδήποτε δεδομένων περιέχει η εφαρμογή. Απλές διαδικασίες δηλαδή που και δεν κοστίζουν και δεν είναι χρονοβόρες.