Διαχειριστείτε τα αρχεία μιας Android συσκευής από το PC μέσω Wi-Fi

Ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να δείτε και να αναπαράγετε ασύρματα, μέσω Wi-Fi, το περιεχόμενο του Android smartphone ή tablet σας από το PC.

Για να μεταφέρετε ασύρματα ένα αρχείο από το PC στο tablet μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Bluetooth, αλλά η ταχύτητα του είναι αργή και επίσης, δεν έχετε τη δυνατότητα να διαχειριστείτε τα αρχεία σας. Από την άλλη, η ενσύρματη σύνδεση μέσω USB απαιτεί να έχετε διαρκώς μαζί σας το καλώδιο USB.
Υπάρχει όμως και μια λύση που συνδυάζει μόνο τα πλεονεκτήματα των παραπάνω τρόπων. Η λύση μέσω Wi-Fi που θα δούμε, είναι ασύρματη και σας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστείτε πλήρως τα αρχεία της Android συσκευής, να μεταφέρετε αρχεία προς και από αυτή, καθώς και να αναπαράγετε απ' ευθείας το περιεχόμενό της από το PC σας. Ακόμα καλύτερα, η λύση αυτή είναι ιδιαίτερα απλή και γρήγορη.

 

Βήμα 1

Το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε είναι να κατεβάσετε στην Android συσκευή σας μία εφαρμογή που ενεργοποιεί έναν server και σας ενημερώνει για τη διεύθυνση που έχει πάρει η συσκευή από το router σας ώστε να την εντοπίσετε. Τέτοιες εφαρμογές υπάρχουν αρκετές, ωστόσο το WiFi File Transfer (androidder) είναι δωρεάν και δεν έχει περιορισμούς.

 

Βήμα 2

Εγκαταστήστε την εφαρμογή και εκτελέστε τη. Εμφανίζεται μια οθόνη που σας δίνει τη διεύθυνση που θα πρέπει να πληκτρολογήσετε στο Windows Explorer, στο browser σας ή σε έναν FTP client. Προτιμήστε το Windows Explorer για διαχείριση και τον browser με κάποια plugin αναπαραγωγής, όπως τον Firefox και το VLC Web plugin για βίντεο, ώστε να βλέπετε απ' ευθείας τα αρχεία. Αναπαραγωγή των αρχείων μπορεί να γίνει και από τον Windows Explorer, αλλά ουσιαστικά το αρχείο κατεβαίνει στο PC σας (ως προσωρινό) και αναπαράγεται από εκεί.

 

Βήμα 3

Πληκτρολογείτε τη διεύθυνση στο Windows Explorer, όπως τη βλέπετε στην οθόνη της Android συσκευής, η οποία έχει τη μορφή "ftp://192.168.1.xx:2121". Το "ftp://" είναι το πρωτόκολλο, το "xx" είναι ο αριθμός που προσδιορίζει τη διεύθυνση που έχει πάρει η συσκευή από το router και το "2121" είναι η θύρα. Αμέσως, εμφανίζονται τα περιεχόμενα της Android συσκευής και μπορείτε να διαχειριστείτε τα αρχεία της, αλλά και να αναπαράγετε κάποια από αυτά.

 

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα...

Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια πιο "μόνιμη" σχέση του PC με την Android συσκευή, δηλαδή να έχετε ένα μόνιμο εικονίδιο του αποθηκευτικού χώρου της συσκευής στο παράθυρο My Computer του υπολογιστή, τότε έχετε να κάνετε δύο παραπάνω βήματα. Πριν από τα βήματα που περιγράψαμε θα πρέπει να δώσετε μια στατική διεύθυνση δικτύου στην Android συσκευή και να μην αφήσετε να πάρει μία, δυναμικά, από το router. Για να γίνει αυτό, στη συσκευή, μεταβείτε στις ρυθμίσεις και στο Wi-Fi επανασυνδεθείτε στο δίκτυό σας, αλλά αυτή τη φορά, μετά το password, επιλέξτε "Show advanced options". Στο πεδίο IP settings επιλέξτε Static και στο πεδίο IP address που θα εμφανιστεί, πληκτρολογήστε μία ελεύθερη διεύθυνση δικτύου, π.χ. "192.168.1.50". Στη συνέχεια, εκτελέστε τα βήματα 1 και 2 που περιγράψαμε αρχικά (δεν πειράζει αν εκτελέσετε και το βήμα 3). Μετά, στον υπολογιστή πλέον, ανοίξτε το παράθυρο My Computer, κάντε δεξί κλικ μέσα στο παράθυρο και επιλέξτε "Add a network location". Ακολουθήστε τις οδηγίες και στο πεδίο που ζητά διεύθυνση πληκτρολογήστε αυτή που σας έδωσε η εφαρμογή στην Android συσκευή, π.χ. "ftp://192.168.1.50:2121". Είστε έτοιμοι!