5 δωρεάν Android apps για ασφαλή χρήση του tablet από παιδιά

Το tablet έχει γίνει πλέον το αγαπημένο gadget των παιδιών και αν δεν το έχετε κάνει ήδη, ήρθε η ώρα να πάρετε μέτρα για την ασφαλή χρήση του.

 

Τα παιδιά τείνουν να εξελιχθούν στο μεγαλύτερο κομμάτι χρηστών των tablets καθώς τα τελευταία συνδυάζουν την ελευθερία κίνησης με τις αμέτρητες εφαρμογές. Τα tablets μπορούν να γίνουν εξαιρετικά εργαλεία δημιουργίας, εκμάθησης και διασκέδασης αρκεί να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα τόσο για το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην οθόνη, όσο και για τη διάρκεια χρήσης.  Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές με τις οποίες μπορείτε να απλοποιήσετε τον έλεγχο της συσκευής και να θέσετε τους δικούς σας κανόνες στη χρήση και στο περιεχόμενο. Με αυτό τον τρόπο, δε χρειάζεται να είστε πάνω από το παιδί σας όταν έχει το tablet στα χέρια του, αλλά να ρίχνετε απλώς κάποιες ματιές.
Η χρήση ενός tablet από πολλά μέλη μιας οικογένειας οδήγησε τη Google να ενσωματώσει το χαρακτηριστικό των πολλαπλών λογαριασμών στην έκδοση 4.2 του Android. Με την αυξανόμενη χρήση των tablets από παιδιά, στην έκδοση 4.3 η εταιρεία παρουσίασε τα περιορισμένα προφίλ που σας δίνουν τη δυνατότητα να ελέγξετε κάποιες λειτουργίες, όπως τις εφαρμογές που θα εκτελούνται και το περιεχόμενο που θα φαίνεται, αλλά και να μπλοκάρετε τις αγορές από το Google Play. Ωστόσο, την έκδοση 4.3 δε θα τη βρείτε ακόμα σε πολλά tablets και δεν είναι βέβαιο ότι αυτό που ήδη διαθέτετε θα μπορεί να αναβαθμιστεί σε αυτή. Αυτό που όμως είναι βέβαιο είναι πως, αν το παιδί σας χρησιμοποιεί το tablet, πρέπει να πάρετε μέτρα και οι εφαρμογές που ακολουθούν θα σας λύσουν τα χέρια.

 

Kids Place

To Kids Place αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές των γονιών καθώς διαθέτει σχεδόν όλα όσα χρειάζονται. Στην ουσία πρόκειται για έναν launcher, δηλαδή ένα περιβάλλον που το προσαρμόζετε με τις εφαρμογές που εσείς θέλετε να τρέχει το παιδί σας. Το παιδί σας μένει «κλειδωμένο» σε αυτό το περιβάλλον στο οποίο δε μπορεί να κάνει αγορές, να κατεβάσει εφαρμογές και να βλάψει τα δικά σας δεδομένα. Μπορείτε να ορίσετε τη διάρκεια χρήσης στο τέλος της οποίας το Kids Place κλειδώνει, ενώ αν για οποιοδήποτε λόγο μια εφαρμογή σταματήσει να λειτουργεί, επανεκιννείται αυτόματα. Η εφαρμογή κλειδώνει επίσης τα πλήκτρα Home και Back διατηρώντας διαρκώς το παιδί στο περιβάλλον της (μπορείτε να βγείτε μόνο με το PIN που θα ορίσετε) και, αν θέλετε, μπορείτε να ορίσετε να απενεργοποιούνται όλα τα ασύρματα σήματα (κινητής τηλεφωνίας, Wi-Fi, Bluetooth) όταν τρέχει η εφαρμογή. Τέλος, με την υποστήριξη πολλαπλών λογαριασμών, έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε διαφορετικά περιβάλλοντα για κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του.

 

Kid Mode: Free Games + Lock

Ακόμα μια δημοφιλής εφαρμογή που δικαίως έχει αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές από γονείς. Εκτός από την προστασία του παιδιού, η εφαρμογή έχει ως επίκεντρο μια σειρά από διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τις ηλικίες κάτω των 8. Μάλιστα, η εφαρμογή έχει φροντίσει να συμπεριλάβει λειτουργίες για όλες τις ηλικίες από 1 έως 8! Μαζί με αυτά το παιδί θα βρει μια εφαρμογή ζωγραφικής, εικονογραφημένες ιστορίες και μια εφαρμογή ανταλλαγής video mail με τα άλλα μέλη της οικογένειας. Όμως και οι γονείς θα βρουν... την ησυχία τους αφού το Kid Mode «κλειδώνει» τα παιδιά μέσα στην εφαρμογή και δεν επιτρέπει ανεπιθύμητες αγορές, επιλογή διαφημίσεων, διαγραφή μηνυμάτων, chat ή e-mail, κ.ά. Ένα ιδιαίτερα χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η αποστολή εβδομαδιαίου e-mail στον γονιό με αναφορά όλων των κινήσεων του παιδιού στο tablet.

 

PlayPad Parental Control

Και στην περίπτωση του PlayPad Parental Control έχουμε να κάνουμε με ένα προστατευμένο περιβάλλον που επιτρέπει συγκεκριμένες εφαρμογές, δεν επιτρέπει ανεπιθύμητες λειτουργίες και για την έξοδό του από αυτό απαιτείται PIN. Στο περιβάλλον του, το παιδί δε μπορεί να κάνει αγορές και κατέβασμα εφαρμογών, αλλά ούτε και αλλαγές στις ρυθμίσεις. Το PlayPad σας επιτρέπει να θέσετε χρονικούς περιορισμούς (αν και για αναλυτικές ρυθμίσεις απαιτεί πληρωμή) και σας ενημερώνει για τη θέση του παιδιού κάθε 15 λεπτά (χρήσιμο σε smartphones και μικρά tablets). Επίσης, το PlayPad συνοδεύεται από κάποιες (λίγες) εφαρμογές ενώ, μέσω της εφαρμογής PlayPad Remote Control μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της κύριας εφαρμογής από απόσταση.

 

Kid's Shell – Parental Control

Αν και δεν ξεφεύγει από τα γνωστά χαρακτηριστικά των εφαρμογών γονεϊκού ελέγχου, το Kid's Shell είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Στη δωρεάν μορφή του, έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε τις εφαρμογές που θέλετε να τρέχει το παιδί σας σε μια επιφάνεια και πλέον δε μπορεί να κάνει τίποτα παραπάνω αφού ακόμα και το πλήκτρο Home είναι «κλειδωμένο». Το Kid's Shell συνοδεύεται από κάποιες ελάχιστες εφαρμογές, ενώ περιορισμένες είναι και οι δυνατότητές του για χρήση του βάσει χρόνου. Ωστόσο, όλα αυτά αλλάζουν αν καταβάλλετε το ποσό των €3,75 και αποκτήσετε την έκδοση PRO, αλλά και πάλι δε θα βρείτε κάτι σημαντικό που να σας κάνει να την προτιμήσετε από άλλες δωρεάν εφαρμογές.

 

Care4teen – parental control

Το Care4teen απευθύνεται στους γονείς παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας καθώς δεν «κλειδώνει» το παιδί μέσα σε ένα περιβάλλον. Προσφέρει δυνατότητα περιορισμού των εφαρμογών που τρέχουν, ωστόσο τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι ο ασφαλής web browser για τα παιδιά και η δυνατότητα παρακολούθησης από απόσταση, σε πραγματικό χρόνο, για τους γονείς. Ως γονιός, μέσω του website care4teen.com, μπορείτε να δείτε ποια websites επισκέφθηκε το παιδί, ποιες εφαρμογές και παιχνίδια έτρεξε, ενώ αν το παιδί σας χρησιμοποιεί smartphone μπορείτε επίσης να δείτε τις κλήσεις που έγιναν και τα SMS που στάλθηκαν και ελήφθησαν. Μετά από όλα αυτά, το ότι σας πληροφορεί και για την τοποθεσία που βρίσκεται το παιδί σας είναι μάλλον το λιγότερο...